Το annex M ξεκινάει το φθινοπωρινό του πρόγραμμα με τη νέα σειρά εκθέσεων με τίτλο Επί το έργον, μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να δώσει βήμα έκφρασης σε νέους, ανερχόμενους επιμελητές σύγχρονης τέχνης, καθώς και με τη σειρά Project Space–Νέες Παραγωγές.
Επί το έργον
Gone today, here tomorrow
Υπηρεσιακή Aυλή, Μεγάρο Μουσικής
Eπιμέλεια: Εύα Βασλαματζή
Διάρκεια έκθεσης
20.11.2019-26.01.2020
εγκαίνια 20.11.2019
Η σειρά Επί το έργον εγκαινιάζεται με την έκθεση Gone today, here tomorrow με πρόταση και επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Εύας Βασλαματζή, που θα πραγματοποιηθεί στην Υπηρεσιακή Αυλή από 20.11.2019 έως 26.1.2020.
Στην έκθεση συμμετέχουν με βιντεοπροβολές και εγκαταστάσεις πέντε καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, οι οποίοι στρέφουν το βλέμμα τους στον πυρήνα του εκθεσιακού χώρου και επαναπροσδιορίζουν την σχέση θεατή-έργου.
Ο εκθεσιακός χώρος, εκεί που τα έργα τέχνης βρίσκουν συχνά τον τελικό τους προορισμό, είναι ένας κατ’ εξοχήν μυστήριος χώρος, διαφορετικός από άλλους. Είτε διατηρεί εμφανή στοιχεία που μαρτυρούν την υλικότητα του, είτε μετατρέπεται σε ένα λευκό άδειο κέλυφος, ο εκθεσιακός χώρος μεταβάλλεται συνεχώς, χωρίς να έχει μια αποκλειστική ταυτότητα. Μέσα από υποθέσεις, πειράματα και ερευνητικές πρακτικές οι καλλιτέχνες εξερευνούν αυτή την ιδιαίτερη επικράτεια, τις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα σε αυτή, καθώς και τους αόρατους υποκινητικούς μηχανισμούς που δεν γίνονται άμεσα αντιληπτοί. Η έκθεση έχει ως στόχο να συγχρονίσει αυτές τις πρακτικές αναδεικνύοντας την μοναδικότητα της καθεμίας, κυρίως μέσα από ασαφείς συνέργειες και λιγότερο γύρω από μια κοινή θεματική.
Νίκος Καναρέλης
Τίποτα δεν είναι αληθινό παρά μόνο ο τρόπος που νιώθω
Project Space, Νέες Παραγωγές
Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος
Διάρκεια έκθεσης
20.11.2019-19.01.2020
εγκαίνια 20.11.2019
To annexM παρουσιάζει στην αίθουσα του Project Space τη νέα ζωγραφική δουλειά του Νίκου Καναρέλη με τίτλο «Nothing is real, but the way that I feel» [Τίποτα δεν είναι αληθινό παρά μόνο ο τρόπος που νιώθω]. Η έκθεση αποτελείται από μία ενότητα ζωγραφικών έργων και σχεδίων με θέμα τον θυμό. Τα έργα του καλλιτέχνη αποτυπώνουν τις εκρήξεις θυμού μιας δεκαεξάχρονης έφηβης και τις σωματικές αλλαγές που συνοδεύουν τη συναισθηματική της εκτόνωση. Η πρόκληση για τον Καναρέλη έγκειται στο πως θα προσεγγίσει ένα οικουμενικό και διαχρονικό θέμα, διαδεδομένο τόσο στην κοινωνία όσο και στη ζωγραφική, με έναν τρόπο άμεσο και αναστοχαστικό. Στην εσκεμμένα αμφίσημη χειρονομία του καθρεφτίζονται οι δυνατότητες και η παροντικότητα της ζωγραφικής πράξης. Ο Νίκος Καναρέλης σημειώνει για αυτή την ενότητα έργων: «Όλα τα έργα μου δημιουργούν ένα βίωμα. Έναν εσωτερικό χώρο. Αυτή η ένταση της τελετουργίας του βιώματος εγγράφεται μέσα μου και γίνεται εμπειρία. Το ίδιο το θέμα μου, αυτό που έχει ζωγραφιστεί, αγωνιά για την ύπαρξη του. Τα έργα μου αυτά είναι σημαντικότερο να υπάρχουν παρά να βλέπονται».
Ο Χριστόφορος Μαρίνος (Αθήνα, 1975) είναι ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων.
Κατά τη διάρκεια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις,
ομιλίες και προβολές.